Malo sutra - Bill is dead / Bruno Isaković, Mia Zalukar / Produkcija: Malo sutra, Domino, TSP / photo by: Hrvoje Zalukar

Bruno Isaković

Bruno Isaković (1981), plesni umjetnik, diplomirao je na akademiji Amsterdam School of the Arts 2009 godine. Kao član Studija za suvremeni ples je od 2012 godine realizirao 5 predstava (Large, Surprised Body, Pokretač, Zaziv, Nečastive za 11 izvođača). Surađuje s brojnim koreografima i kazališnim autorima (Francesco Scavetta, Ivana Muller, Irma Omerzo, Ana Vnučec, Jan Martens, Kainkolektiv, Silvija Marchig, Pavle Heidler, Aleksandra Janeva Imfeld, Mila Pavičević, Ana-Maria Bogdanović, Katarina Pejović, Mia Zalukar).

Dobitnik je nagrade hrvatskog glumišta 2016. za najbolje koreografsko ostvarenje za plesnu predstavu Nečastive. Kao autor djeluje na području plesa, performansa i aktivizma. (Nečastive, raSkrivanja, Disclosures, Fade into, Odjednom odsasvuda, O lijepa o draga o slatka slobodo!).

Nečastive, autorski rad u vlastitoj izvedbi je gostovao u mnogim zemljama u svijetu (SAD, Japan, Španjolska, Engleska, Peru, Koreja, Filipini, Hong Kong, Brazil, Australija, Južna Koreja). Solo je također postavljen u izvedbi Ane Vnuče, i filipinskog izvođača Josh-a Serafin-a. Postava za 11 izvođača realizirana je u suradnji SSP-a i festivala Perforacije, gostovala je u Mađarskoj, Italiji i SAD-u. Predstava

Disclosures premijerno je okupila američke izvođače, svoju je premijeru imala na Queer New York festivalu, a predstava se postavila i sa hrvatskim izvođačima, pod naslovom raSkrivanja, u suradnji sa Katarinom Pejović.

Fade into je rad u trajanju od 5 sati, izvodi se u muzejima, a realiziran je i premijerno izveden u muzeju Reina Sofia u Madridu te je gostovao u MaMbo – Bologna Museum of Modern Art,Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, The Glucksman Gallery u Irskoj, Zhou B Art Centru u Chicagu.

Odjednom odasvuda je rad realiziran u koautorskoj suradnji sa Miom Zalukar, premijerno je izveden u sklopu Perforacije festivala u Zagrebu te je gostovao diljem Hrvatske, SAD-u i Japanu.

Predstava Shake it off je imala svoju premijeru na otvaranju Tjedna suvremenog plesa u lipnju 2018. godine, a 2020. godine je obnovljena sa članovima plesnog kolektiva Škvadra te je izvedena u Zagrebu, Rijeci, Cresu i Zadru u sklopu festivala Perforacije. Plesni projekt

Bestjelesno bio je izveden u sklopu rezidencijalnog projekta Zagrebačkog plesnog centra 2021. godine. Isaković je zajedno sa Natašom Rajković u Argentini, Buenos Aires 2019. godine postavio predstavu Yira, yira. Predstava je svoju hrvatsku premijeru imala ove godine na svečanom otvaranje Queer Zagreb u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Isaković predaje plesne i istraživačke radionice u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao gostujući predavač vodio je radionice na sveučilištu izvedbenih umjetnosti Bilgi u Istanbulu i na ADU, odjel suvremenog plesa u Zagrebu, TSEKH School u Moskvi, Instituto de Artes Mauricio Kagel u Buenos Aires-u, plesnom centru Dance Ireland u Dublinu. Bruno Isaković je umjetnički direktor Sounded Bodies festivala te voditelj programa plesnih rezidencija u okviru festivala Perforacije.

Više informacija o umjetniku i autorskim radovima na linku www.brunoisakovic.org.